| Pe înțelesul tuturor

8 Decembrie 2013

Windows Phone 8 Review

wp_ssAm susținut mereu ca Windows 8 pentru desktop și laptopuri fără touch screen este ca nuca în perete, și asta în mare măsură datorită interfeței Metro. În schimb pe deviceurile cu touch, situația va fi diferită, poate chiar un succes. Însă, abia acum am apucat să testez o versiune.

Cum spuneam aici, am pe mână un Nokia Lumia 520 cu Windows Phone 8 GDR2 și un HTC Windows Phone 8x cu GDR3. Ambele mi-au demonstrat că Windows Phone 8 este pe calea cea bună, încă de la GDR2, și a devenit și mai bun odată cu updateul la GDR3, adăugând câteva opțiuni foarte importante.

După experianța Android ce a durat vreo 2-3 ani, trecerea la Windows Phone 8 a reprezentat o revenire la simplitate și funcționalitate, o imagine perfectă a principiului KISS (keep it simple, stupid). Unele persoane relativ importante din sfera IT consideră interfața “neclară”, acesta fiind și un adjectiv utilizat la modul general în caracterizarea sistemului de operare. Mie sincer mi se pare foarte clar, simplu și la obiect.

Totul funcționează, pur și simplu funcționează. Fără delayuri, fără lag de nici un fel. Apeși și se deschide aplicația, totul este instant. Poate o să spuneți că exagerez, dar este absolut șocant cât de rapid este față de Android.

Pentru toată această viteză plătim însă cu un sistem relativ închis, în care nu există un file explorer decent, deci nu poți gestiona fișiere de orice tip ci doar melodii, video, fotografii și documente, aproximativ. Și gestionarea asta de bază o poți face doar cu o aplicație 3rd party. Dar chiar și așa mutarea, copierea unor fișiere pare puțin peste mână. Cred că ăsta este aspectul care îmi lipsește cel mai mult din Android.

Storeul de aplicații este relativ sărăcăcios, chiar dacă dispune de undeva la peste 200.000 de aplicații, lipsesc multe aplicații de la producători importanți. Poate că lipsa suportului Google ar fi de înțeles, având multe produse cu care se bate direct cu Microsoft (Drive cu Docs, Maps, Search, ș.a.), dar îmi e greu să cred că cei 20$ necesari pentru o licență de developer îi reține pe cei de la Strava, ING, Pinterest, Yahoo, Instagram, Youtube, Dropbox, și lista poate continua. Pentru fiecare se găsesc alternativ destul de bune, dar consider ca o aplicație oficială ar fi de preferat.

Este totuși un aspect care pe moment e destul de enervant, dar e posibil să fie din cauză că am fost obișnuit altfel, nu neapărat că așa nu e bine. Este vorba despre controlul volumului. Acesta se poate face doar universal, adică ai același control de volum care se aplică și la sonerie, și la jocuri, și la muzică, și la video. Și dacă am nevoie ca telefonul să sune tare, dar joc întro pauză un joc (care e clar că la nivelul de volum 30 e deranjant), trebuie să nu uit să dau înapoi la 30 după ce termin. Repet, poate e oar o chestie de obișnuință, și pe termen lung poate așa e mai bine. Vom vedea…

Interfața Metro cu live tiles mi-a ridicat o nouă dilemă la fileu: cum aranjez tileurile, pe care le țin mari, pe care medii, pe care mici?! Pe Android știai o treabă, le punei pe ecran pe cele de care aveai nevoie rapid, și aia era. Sunt foarte interesante aceste live teiluri, și au mult potențial zic eu. Practic întrun shortcut aplicația ar putea să afișeze diferite informații, devenind un fel de widget. Mi-ar plăcea ca tileul de Mail să-mi arate ultimele mailuri (1-2 cât încap), tileul de Wifi să-mi arate la ce SSID sunt conectat, cât trafic am făcut poate, sau viteza curentă de transfer. Data Sense e pe drumul cel bun, dar e prea puțin să arate cât trafic mai am disponibil în timp real. Cel de la People și Photos sunt interesante.

Cum spunea, eu pun mari speranțe în aceste tileuri. Ar putea fi ceva absolut superb.

Considerând aplicațiile slăbuțe, am decis să încep o serie de articole pe tema asta, în categoria Windows Phone 8, în care îmi propun să caut și să recomand cele mai bune aplicații free sau ieftine și care fac cel mai bine anumite lucruri (tracking gps, remote control, accesare foldere partajate, ș.a.m.d.). Stați aproape!

Concluzia este că Windows Phone 8 este un sistem de operare cel puțin ok, în care partea ce ține de sistemul de operare merge excelent, Microsoft și-a făcut bine treaba. Mai rămâne partea complementară sistemului de operare, gama de aplicații, care încă e în creștere. Viitorul va dovedi dacă am făcut o investiție bună sau nu.

 

, , , , ,

RSS Feed

1 Comentariu - Windows Phone 8 Review

Ariel a scris pe 29 Decembrie 2013 , 00:55

Am avut WP7 si am trecut din vară pe WP8. OS-ul e ok, eu sunt mulțumit de rapiditate dar are încă lacune mari care mie pe un HTC 8S îmi creează probleme mari:
1) aplicațiile se instalează dar pe memoria internă, indiferent de cât de mare/gol e cardul microSD introdus…

2) cache-ul + thumbnail-uri la poze/video se face doar pe memoria internă indiferent de cât de mare/gol e cardul microSD introdus și indiferent că e setat cardul extern că locație de folosit pt video/poze.

Ai o parere?

«

»

Caută!

Copyright © ITinfo.ro
Home  |  Despre  |  Contact
Sugestii? contact at ITinfo punct ro