| Pe înțelesul tuturor

8 August 2012

Windows 8 va fi cel mai mare eşec al Microsoft

Declar de la început că nu sunt un fan al noului Windows 8. Odată cu trecerea timpului am învăţat de la Microsoft că ei nu pot face 2 versiuni consecutive bune de Windows. O versiune este capodoperă, fix următoarea de obicei este o chestie odioasă, cu greu putând fi numită sistem de operare. Succesiunea 98, Me, XP, Vista, 7 ţine neapărat să respecte tradiţia prin noul Windows 8.

Culmea este că după ce am văzut Windows 7 deja mă gândeam că urmatorul nu are cum să mai respecte tradiţia, că după ce au făcut acest sistem de operare nu au cum să mai dea greş. Visul mi-a fost năruit când am văzut primul preview al 8, cu noua interfaţă şi noile planuri ale Microsoft. Atunci mi-am dat seama că Microsoft insistă în a folosi ciocanul pe propriile degete.

Neglijarea clientului existent

Prima şi cea mai mare problemă pe care o are Microsoft se leagă de tendinţă actuală şi universală: ignorarea majorităţii clienţilor care le aduc şi le-au adus bani. Vorbesc despre utilizatorul de PC, fie că e vorba de utilizatorul casnic sau despre cel dintro corporaţie care foloseşte PC-ul la lucru. Oricât de “open source” gândeşti, trebuie să recunoşti că marea majoritate a utilizatorilor de PC folosesc sistemul de operare Windows.

Dar, cei din conducerea Microsoft au descis că vor şi ei să intre pe piaţa asta nouă a tabletelor şi dispozitivelor mobile. Nimic greşit aici, chiar e foarte bine, produce ceva concurenţă. Dar când pentru asta efectiv sacrifici utilizatorul de PC, atunci se spune că ai dat cu bâta în baltă. În loc să facă 2 sisteme de operare diferite pentru PC şi pentru Mobile, ca şi până acum de altfel, ei au zis să facă unul singur şi gata, şi pe x86, şi pe x64, şi pe ARM. Ceea ce nu sună chiar rău, din nou, nimic greşit pentru timpurile în care trăim. Dar au ales să aibă aceeaşi interfaţă toate versiunile, adică interfaţa optimizată pentru un touchscreen, tip de ecran pe care îl au fooooooooooooooarte puţine PC-uri.

Hai la lucru

Şi chiar dacă aveam eu (orice persoană care foloseşte PC-ul pentru a produce bani) un monitor cu touchscreen, cum îmi foloseşte mie asta la programare de exemplu? Cu nimic, absolut cu nimic, poate doar unei foarte mici categorii de utilizatori care fac desen/design grafic, dar utilizatori care de obicei nu folosesc Windows.

Efectiv au luat clienţii existenţi şi au zis că probabil le este prea uşor, şi că au nevoie de un challenge. Hai să îi punem noi (experţi în usability teoretic) să mai dea vreo 3 clickuri în plus faţă de acel 1 click pe care îl dădeau în Windows 7 ca să facă acelaşi lucru.

Speranţă

Se poate ajunge la vechiul sau actualul desktop, dar după cum spuneam, ai nevoie de operaţii în plus, ceea ce ne va ridica nivelul nervilor spre limite greu de imaginat.

Aşa că, au apărut hack-uri care dezactivau interfaţa nouă şi la boot încărcau desktop-ul obişnuit. Şi deja începeam să credem din nou că ar putea exista utilizator PC şi după Windows 8. Dar, toate speranţele s-au năruit după ce s-a anunţat oficial că a fost reparatpă portiţa prin care funcţiona acel hack, şi că s-au luat măsuri speciale ca interfaţa să nu poată fi evitată. Ăsta cred ca e ultimul cui din coşciug.

Concluzii

Sunt convins că acest Windows 8 abundă şi în îmbunătăţiri. Dar nici nu pot să fiu curios în legătură cu avantajele când mi se pun beţe în roate de la început, fix de când o să deschid prima oară calculatorul cu noul Windows 8.

Cred că adevăratele concluzii le vor trage şi cei de la Microsoft după ce îl vor lansa şi vor înregistra vânzări mult sub aşteptării, mai ales pentru versiunile pentru PC.

No tags

RSS Feed

No comments yet.

Ai o parere?

«

»

Caută!

Copyright © ITinfo.ro
Home  |  Despre  |  Contact
Sugestii? contact at ITinfo punct ro