| Pe înțelesul tuturor

18 Februarie 2013

Spatiicomerciale.ro rant

Acest articol face obiectul unui concurs organizat de imobiliare.ro, și ce are ca scop obținerea unui feedback cât mai complet de la bloggeri și oameni cu experiență în online a site-ului spatiicomerciale.ro .

Fiind de profesie programator web, cred că pot veni cu câteva sugestii demne de luat în calcul. Nu mă laud, dar am câteva sugestii implementate chiar și de pcgarage.ro :)

Părțile positive, cred că le poate observa și sublinia cam orice utilizator de internet. Se încarcă rapid (pingdom test), interfața e destul de simplă, nu e încărcată degeaba.

Dar aș vrea să subliniez câteva probleme și să vin cu câteva sugestii.

Prima pagină PREA goală

După ce îi prezinți userului un footer (punctul B), userul nu va avea motive să facă scroll și să găsească acele căutări rapide, care devin astfel ascunse cu toate că sunt foarte folositoare.

Prin urmare aplicând schimbarea de mai joc, rezolvăm și problema paginii prea goale, și adăugam și ceva util.

1586475

Cicălire vizitatori

Am intrat și primul pe care am vrut să-l fac a fost să dau o căutare, logic. Am băgat Galați acolo, și enter. Dar mi s-a cerut să aleg un tip de spațiu. Mi se pare aiurea să ceri asta și să nu fie o variantă de căutare generală pe toate tipurile de spații. Poate caut mai multe, și birouri și un depozit. Dacă le caut separat o să fie destul de greu să mă orientez să fie ambele spații relativ aproape, unul lângă altul.

Selectez frumos un tip de spațiu, și ajung pe o pagină intermediară. Asta doar dacă nu selectez din dropdown o variantă. Știu că pot exista mai multe localități cu același nume, dar adăugarea unui pas suplimentar pentru rezolvarea problemei mi se pare prea mult și prea complicat pentru un user oarecare. Mai simplu e să arăți tot ce găsești indiferent de județ, apoi abia să oferi filtrare pentru asta.

Mai adaug și că pasul ăsta suplimentar devine absolut inutil în cazul unei căutări de genul, în care orice ai alege, ajungi în același loc, 0 rezultate.

1586544

 

Sidebar

Ar trebui folosit dacă tot este implementat. Hai să adăugăm niște chestii utile, cum ar fi abonarea și cererile către agenții, care se găsesc tocmai la capătul paginii. Din nou, chestii utile, dar pe care foarte puțină lume le va vedea.

1586682

Filtrare

Ar fi frumos să poți schimba tipul căutării după ce ai aplicat ceva filtre. Cum ziceam și la început legat de tipul de spațiu căutat. Presupunem că am selectat o localitate, o disponibilitate, un interval de preț, și vreau să văd cu aceleași filtre și spațiile comerciale, apoi și birourile. Dar ca să fac asta efectiv trebuie să pornesc de la început, și să adaug iar filtrele.

1586706

Mobile

Pe cât de bine arată pe desktop, pe atât de rău scalează, de fapt nu scalează pe telefon sau tabletă. În lipsa unei aplicații de Android sau iOS, ar trebui măcar modificat siteul să fie responsive și să scaleze cât să poată fi folosit fără să trebuiască mereu să faci zoom in și zoom out. Momentan este oribil. Și având în vedere codul css și html actual al siteului, ar fi un task relativ ușor.

1588081

 

Chestii mai tehnice

E foarte stresant când ți se modifică locul unor elemente după ce ți se încarcă pagina. Cum ar fi cazul acestui #box_lista_imoreclame, ce conține un iframe cu o reclamă. Nimic în neregulă înafara faptului că iframeul se încarcă mai greu, și inițial div-ul #box_lista_imoreclame are un height = 0px, ca apoi să ajungă la 518px. Și deranjează pentru că dacă vroiai sa dai cumva click mai rapid pe primul rezultat, este foarte probabil să dai pe reclamă, și sper că nu asta a fost intenția. Se rezolvă prin adăugarea unui height: 518px; în css pentru #box_lista_imoreclame.

Untitled-15

 

Pe pagina unei proprietăți avem un widget interesant și util. Dar cu un defect. Apăs pe expand, îmi face scroll fix până acolo. Foarte bine! Am văzut treaba asta, apoi dau de scroll mai sus, și apoi apăs pe același buton cu funcționalitatea de collapse, dar din nou îmi face scroll până acolo. De ce? Este fix inutil scrollul la collapse.

1586847

 

Din cauza unei imagini puse acolo din cine știe ce motiv (de fapt ar fi câteva idei, dar să nu intrăm în detalii) de 1px pe 1px, orice pagina, dar absolut orice, pagina ajunge să aibă un scroll bar, cu toate că nu are nevoie, conținutul fiind mult mai scurt decât tot viewportul.

Untitled-1

 

Având în vedere că până nu îți activezi emailul nu ai cum să scapi de o bară care mereu îți aduce aminte de asta, de ce e nevoie să ți se și spună de fiecare dată pe pagina de profil că ai activat respectiva adresă de email? Nu e de la sine înțeles din moment ce bara nu-ți mai scoate ochii?

1587641

Cam atât

Deocamdată, asta e tot ce am găsit. Câteva mai ușor, poate chiar prea ușor, câteva mai greu. Concluzia mea este că sunt câteva buguri ce TREBUIESC reparate, dar sunt buguri ce apar la orice site. E imposibil să nu ai buguri la un site :) Important e să fie rezolvate.

Cât despre proiect, cred că e printre puținele siteuri de imobiliare care mi se pare utilizabil.


Update 1

Am încercat să-mi schimb parola primită la înregistrare. De ce se poate da submit chiar dacă nu am băgat parola veche? Sau daca nu bag o parolă nouă? Sau daca nu bag a doua oară parola nouă? Toate chestiile astea se pot verifica cu javascript client-side, și elimină câteva call-uri aiurea la server. Trăim întro lume cu mult trafic, în care serverele trag din greu, și orice optimizare ce poate fi făcută, ar fi bine să fie făcută.

Se poate chiar verifica parola veche client side cu javascript, ținând md5-ul parolei vechi în sesiune.

1603328

 

La schimbarea parolei am primit un email care presimt ca este 100% identic cu cel primit de un user ce folosește funcția de reamintit și resetat parola. Nu e ok! Deja mă întrebam dacă sigur am făcut ce trebuia pe acolo.

Și legat de emailuri. Chiar trebuie fiecare mail să aibă ca nume chiar numele unei persoane? Dacă da, atunci măcar să nu fie primul lucru, poate fi spatiicomerciale.ro – Viorel Popescu. Primul lucru pe care îl citești să fie spatiicomerciale și abia apoi numele persoanei. Ajută mult la organizare. De asemenea adresa de mail ar trebui să fie gen office@, info@.

Postarea unui anunț mi se pare ok până ajungi la poze. Nu pot uploada PNG-uri. De ce nu? Reprezintă o mare parte din imaginile din ziua de azi. Deasemenea, acel Salvează poza, trebuie să fie mai mare, mai vizibil, e greu de observat. Tot aici mi-am adus aminte de încă ceva. Nu e profesional să dai mesaje de confirmare cu javascript alert. E foarte ușor de folosit jQuery Dialog, arată muuuult mai bine și oferă mai multe opțiuni.

12345623165 alert

 

Nu ar strica niște padding pe ici pe colo.

1235234

 

Fac ce fac și tot la javascript si jQuery ajung. Văd că nu s-a profitat de niște tehnologii simple dar care pot aduce îmbunătățiri semnificative. Aici vreau să menționez preloadul imaginilor folosite ca background la butoane, dar preload la imagini în general. Mai ales că folosiți spriteuri, ceea ce e foarte bine de altfel, dar un sprite de pe site ajunge chiar si la 250KB. Deci când dai cu mouseul peste un buton, durează vreo 2-3 secunde până se și afisează backgroundul de hover. Un mare minus aici!

1603566 1603707

 

Iar mă leg de sidebar, când vreau să salvez un anunț, chiar nu văd de ce trebuie să mi se facă scroll până la linkul respectiv. Care e scopul? Să văd butonul pe care oricum îl văd din moment ce apăs pe el?

1603731

 

Pe pagina de contact avem probleme mari. Greșelile din javascript, minore, duc la proasta funcționare a formularului. Prin urmare acel pseudo placeholder (de ce nu este folosit atributul placeholder?) nu dispare la încercarea de introduce codul captcha. Și cred că ar fi o idee bună adăugarea posibilității de refresh a imaginii captcha.

contact1603849

Limba engleză

Nu cred că ar trebui ignorați străinii care vin în România și caută un spațiu comercial. O variantă în limba engleză cred că trebuie să fie o prioritate, la fel ca varianta pentru tabletă/telefon. Tot ce ține de interfață se poate rezolva relativ ușor, singura problemă rămânând informațiile anunțurilor, cum ar fi descrierea și orice alte informații introduse ca text de useri. Asta se poate rezolva destul de ușor și relativ ieftin având în vedere posibila creștere a veniturilor, folosind Google Translate API. Sper doar să nu se considere că 20$ este mult pentru 1 milion de caractere.

 

 

 

 

 

No tags

RSS Feed

2 Comentarii - Spatiicomerciale.ro rant

Despre Voi a scris pe 16 Martie 2013 , 12:02

hai ca e in regula siteul 😛

Iulian Nicu a scris pe 16 Martie 2013 , 13:11

Este, chiar este. Am si zis ca e primul site de imobiliare pe care nu il urasc :)

Ai o parere?

«

»

Caută!

Copyright © ITinfo.ro
Home  |  Despre  |  Contact
Sugestii? contact at ITinfo punct ro