| Pe înțelesul tuturor

4 Ianuarie 2013

Review laptop HP 655 C4X90EA AMD E2-1800 (poze reale)

HP 655 C4X90EA 2 Pentru cei ce vor să citească doar cifre despre HP 655 C4X90EA, le puteți găsi aici. Acela este modelul testat, varianta cu procesor AMD E2-1800 și geantă cadou.

A fost cumpărat în ideea de a permite unui băiat să joace câte un joc sau două în timpul excursiilor, călătoriilor. Știind capacitățile unui laptop low-end cu procesor Intel Celeron B8xx și ale chipului grafic integrat Intel HD, am decis să încerc ceea ce se dorește a fi salvarea AMD, și anume seria de APU-uri Brazos 2.0, sperând la ce e mai bine.

Exterior

Laptopul HP 655 C4X90EA are un exterior de invidiat, îmi place foarte mult. Cred că e primul laptop low-end la care găsesc un display mat, un detaliu foarte important. Chiar și rama display-ului este făcută dintrun plastic diferit, mai texturat puțin, pentru a nu reflecta lumina. Carcasa este făcută dintrun plastic mat, fără suprafețe glossy, foarte frumos îmbinată. Piciorușele de cauciuc de dedesubt sunt rotunde, ceea ce le va face foarte greu de dezlipit, respectiv de pierdut. Designul acesta minimalist este superb, fără abțibilduri inutile, fără însemne inutile pe carcasă. Găsești doar numele producătorului în forma scurtă (HP), numele modelului 655 și 2 abțibilduri obligatorii, cel cu AMD și cel cu Suse Linux, atât.

HP 655 C4X90EA tastatura leduriCa o adăugare la designul minimalist vine și plasarea ledurilor. Acestea nu sunt adunate întrun loc pe carcasă, ci sunt puse fiecare în dreptul componentei de care apaține. Și toate ledurile sunt foarte mici, de o lumina aproape albă dar foarte slabă și caldă ce nu deranjează deloc. De exemplu, după cum se poate vedea și în poze, ledul pentru Wireless este încorporat în butonul de activare a plăcii Wireless, la fel și cu Caps Lock.

E păcat că tastatura nu are și tastele numerice, dar trecem cu vederea. Un alt minus la tastatură pentru mine o reprezintă forma săgeților Sus Jos, care sunt mai mici și practic ocupă locul unei singure taste. Cred totuși că forma tastelor, silențioase de altfel, o să facă destul de grea operațiunea de curățare datorită acelor margini.

Interior

Faptul că avem de-a face cu un APU înseamnă că avem un singur loc cu potențial de încălzire, loc ce este răcit de un ventilator ce își face foarte bine treaba, neatingând pe durata testelor mai mult de 72 de grade. Bateria duce întradevăr în condiții optime peste 5 ore, și cam 2-3 ore în jocuri, grație consumului mic al procesorului, cam de 2 ori mai mic decât al unui Intel Celeron B8xx.

HP 655 C4X90EA cpuzDar această economie și acest așa zis compromis pentru performanțe mai bune în jocuri, duce la un comportament slăbuț al procesorului în condiții de utilizare office și web browsing. Aici am fost profund dezamăgit. Pe Windows 7 x64, fără Aero, până și Firefox se mișcă greu! Am încercat un filmuleț pe Youtube la 720p pe HTML5 și a clacat, fragmenta mai rău decât se chinuie un bâlbâit să spună piropopircăniță. Uimitor însă, pe Flash a mers foarte bine… ciudat… Am trecut mai departe și am încercat un film 720p pe VLC, și a mers perfect, fără probleme, însă la 1080p a dat de greu. Dar nu contează oricum pentru că pe rezoluția display-ului orice e peste 720p nu are nici un rost. Pe scurt, puterea de procesare a procesorului AMD E2-1800 m-a dezamăgit, dar mă cam așteptam la asta de la AMD, după cum spuneam și aici.

Gaming

HP 655 C4X90EA wsrAcesta e capitolul la care te-ai aștepta să exceleze. Dar e așa și așa. Ca să scap totuși de Aero, încă mă mir de ce merge mai bine pe Intel HD decât pe HD 7340, chiar dacă varianta AMD are un scor mai bun de la Windows pentru Aero… ciudat din nou…

Și m-am apucat de testat jocuri. Și am băgat eternul Counter-Strike 1.6 :), Battlefield 2, Call of Duty 4, Call of Duty Modern Warfare 3, Assassin’s Creed Revelations, Far Cry 3, Metro 2033. Toate merg! Unele la limita jucabilului, dar merg decent, pe rezoluția nativă a display-ului și detalii cel puțin Low, unele chiar și pe Medium, și cu AA activat neapărat. Poate sunt eu pretențios dar prefer să nu joc decât să vad în colțuri niște linii drepte fără AA. Cel mai greu a mers Far Cry 3 unde nu cred că a trecut de 25 FPS cu o medie de 20 FPS. Restul au stat în medie peste 24 FPS, doar cu scurte momente sub limită.

Am avut și câteva jocuri care nu se puteau juca, în frunte cu GTA IV, care făcea 10FPS maxim. Iar NFS Most Wanted 2012 atingea undeva la 20FPS, dar mi s-a părut nejucabil fiind un simulator. Atât am apucat să instalez și să testez. Nu am ales jocuri mai vechi pentru că nu își aveau rostul atâta timp cât merg cele mai noi.

Per total de performanțele în gaming mă declar mulțumit având în vedere că vorbim de un laptop de 1400 ron, adică low-end. A recuperat multe puncte la capitolul ăsta.

Concluzii

HP 655 C4X90EA oferă cam ceea ce promite AMD, performanță mai scăzută în mediul office, dar crescută în jocuri. Dacă s-ar fi comportat măcar 75% în mediul office ca un Intel Celeron B820 (care rulează fix la aceeași frecvență aș putea adăuga) poate că ar fi primit mai mult de 4 stele. E o mare dezamăgire pe partea de procesare.

De fapt, a fost destul de mulțumitor în jocuri, și exteriorul și materialele sunt de nota 10, deci cred că merită până la urmă 4 stele și jumătate.

Îți dai seama că ar fi șters pe jos cu un laptop echipat cu Intel dacă Brazos 2.0 se ridica la înălțimea Sandy Bridge clock per clock?! Îmi pare rău pentru AMD…


Title: Review laptop HP 655 C4X90EA AMD E2-1800 (poze reale)
Reviewed by Danaila Iulian Nicu on Jan 4
Rating: 4.5
Summary: A fost cumpărat în ideea de a permite unui băiat să joace câte un joc sau două în timpul excursiilor, călătoriilor. Știind capacitățile unui laptop low-end

, , , , ,

RSS Feed

2 Comentarii - Review laptop HP 655 C4X90EA AMD E2-1800 (poze reale)

raducu radu a scris pe 25 Ianuarie 2013 , 04:34

La aspect nu sta prea bine dar la partea hardware imi place cum se prezinta.

Iulian Nicu a scris pe 25 Ianuarie 2013 , 13:04

Faptul că au folosit plastic de altă culoare la zona cu touchpadul, da, arată cam aiurea. În rest cred că ţine de gusturi…

Ai o parere?

«

»

Caută!

Copyright © ITinfo.ro
Home  |  Despre  |  Contact
Sugestii? contact at ITinfo punct ro