| Pe înțelesul tuturor

1 Septembrie 2012

Requiem pentru AMD

Începând cu al doilea meu calculator am preferat AMD în locul Intel. Pentru că era mai ieftin un K6 faţă de un Pentium şi avea teoretic aceleaşi performanţe, numai că “ticăloşii” de Intel ţineau preţurile mari. Şi aici practic a ajutat AMD, venind ca şi concurent major, performanţe asemănătoare dar la preţuri mai mici, a obligat Intel să mai taie din preţuri. Şi cam aşa s-au mişcat lucrurile timp de ani de zile, generaţii de procesoare peste generaţii de procesoare.

Ultima bătălie ca de la egal la egal s-a dat între procesoarele AMD socket AM2 şi Intel socket 775. Cam aici AMD a început să rămână în urmă. Dovadă că Intel a scos seriile i3, i5, i7 cu care a măturat pe jos cu Phenom II. Astăzi, un i3 Sandy Bridge care e dual-core cu hyper-threading efectiv este mai bun decât un Phenom II 965 care rulează stock şi la 300Mhz mai sus.

Dar Intel ţintea astfel doar segmentele mid şi high-range ale pieţii, AMD încă rămânând rege pe entry-level. Până în 2011 când Intel a venit cu Celeron şi Pentium, procesoare dual-core ce bat pe segmentul de preţ chiar şi Athlon X4.

Problema cu situaţia asta este legată de preţuri. Intel fiind preferat în locul AMD, îşi permite acum să ţină de nişte preţuri mari, şi nu doar să ţină ci să le şi mărească. Am cumpărat un Intel i5-2500K în urmă cu aproape 2 ani cu 750ron, acum el costă 1050ron. Şi asta doar pentru că efectiv nu are concurent, decât poate un i7 tot de la Intel. Gândind că e vorba de 2 ani diferenţă, trecem cu vederea, dar pentru un i3-2120 cumpărat în urma cu 4 luni cu 510ron acum scoţi din buzunar 600ron. Da, preţuri mari, pentru că îşi permit.

AMD mi-a trimis o rază de lumină cu seria Bulldozer şi atât. Noile procesoare dovedindu-se a fi mai slabe chiar şi decât tot ale lor Phenom II vechi de peste 3 ani. Şi astea erau noile speranţe, urmând să anunţe supremaţia AMD. Nu sunt decât nişte pseudo-quad-core-uri, mai slabe clock-per-clock decât un i3.

AMD şi-a motivat eşecul prin faptul că ei acum pun accent pe APU, ce vor fi mai echilibrate ca şi raport între performanţele procesorului şi a plăcii video incluse. Şi aceste APU-uri se potrivesc bine pe HTPC-uri, şi pe laptopuri. Poate asta au sperat şi ei, dar au mizat pe o nişă, o piaţă care nu prea există, sau este prea mică pentru a conta. Un APU prin chipul video mai puternic consumă mai mult, degajă mai multă căldură, astfel că pe laptop nu se potriveşte la fel de bine ca un Pentium rece. Şi un client care vrea să se joace pe laptop oricum îşi ia un laptop cu o placă video dedicată. De aceea nici intregratorii nu prea s-au bătut pe ele. Şi clientul care va dori un Vision întrun HTPC va doar cel ce va dori din când în când să se şi joace pe TV, atât. În rest se va alege procesorul mai rece, mai rapid, ce are integrat şi un chipset capabil să redea conţinut HD şi potrivit pentru modiul office.

Aşadar, avem o cursă cu un singur cal.

Nu sunt fan AMD sau Intel, dar îmi place să văd competiţia dintre, doar aşa vine avansul tehnologic. Vreau ca AMD să îşi revină, să scoată capul din pământ.

Am totuşi un vis. Un vis realizabil poate prin 2014. Un vis în care AMD va scoate un procesor ce se va bate de la egal la egal cu un i7, sau măcar cu un i5, şi care să nu aibă TDP 200W, dar care să consume puţin, să fie rece.  Un vis în care nu am nevoie de un cooler de 200 ron ca să pun în valoare procesorul AMD. Un vis în care dacă va trebui să fac un upgrade să stau să mă gândesc ce să cumpăr, nu să iau doar Intel de câţi bani am. Un vis…

, ,

RSS Feed

4 Comentarii - Requiem pentru AMD

ionutzzz44 a scris pe 25 Ianuarie 2013 , 22:37

Salut am testat un x4 945, si un i3 3220, pot sa spun ca in cinebench 11.5 x4 946 a obtinut 3.46,iar i3 3220 record 3.36…i3 3220 = 530 lei iar x4 945 380 lei :)) diferenta pretului se datoreaza si ca intelul are procesor grafic integrat,dar sunt foarte mandru ca detin un x4 945,3.0 ghz si l-a batut pe i3 3220,mai scump cu ceva lei…mai este i3 3225 pe care nu l-am testat ca nu il are niciun prieten,dar cred ca x4 965 nu are adversar niciun i3,este o minunatie,eu am scos cu al meu la 3.45 ghz 3.96 in cinebench 11.5 😀 deci ? AMD ,i5 are adversar x8,i7 inca nu,sper ca o sa aiba

Iulian Nicu a scris pe 25 Ianuarie 2013 , 22:45

Phenom II x4 945 şi 965 sunt 2 exemplare de top, un fel de spuma AMD şi au tot respectul meu. Din păcate viaţa de zi cu zi nu e alcătuită din teste sintetice. Să nu uităm totuşi că i3 este un dual core cu hyperthreading, iar Phenomul e un quad-core. Şi avem şi o diferenţă de aprope 20% când vorbim de frecvenţa de lucru, 3.3 vs 3.9. De consum şi căldură nu mai aduc vorba.

Ideea e că AMD rulează la frecvenţe mai mari, degajă mai multă căldură şi are mai multe core-uri, doar ca să ajunga la nivelul Intel. Asta e problema. Că un posibil procesor AMD poate bate un i7 nu există îndoială, dar ar trebui să ruleze la peste 5Ghz, un octo-core şi cu un TDP de vreo 200W :)

defaptnu a scris pe 31 Ianuarie 2013 , 23:33

ii dau dreptate lui ionutzzz44…totusi iulian nicu ,nu inteleg ce spui acolo,cum adica un amd bate un intel la frecvente mai mari? ti-a dat dovada omul ca un x4 945 bate un i3 3220 care are cu 300 mhz in plus,lasa hyper threadingul,daca te uiti la preturi ce-ti mai pasa de nuclee ? gandeste asa,ai 2 rosii,una cu 10 lei alta cu 5,nu conteaza ce are cea cu 5 lei in ea atata timp cat e mai buna,o cumperi pentru ca merita,e mai sanatoasca,mai gustoasa,etc…si ,ce consum ? un i3 are 55 W ,un x4 945 are 95W ,sa fim seriosi ,cate becuri ai in casa care consuma 40-100 W ?

Iulian Nicu a scris pe 31 Ianuarie 2013 , 23:41

@defaptnu: cam ai dreptate oarecum. Abia acum observ ce am zis, eram pe altă lume atunci cred. Dar, am spus şi mă repet, faptul că e mai bun întrun test sintetic nu te încălzeşte prea mult când e mai slab în mediul office şi cam la fel în jocuri. Dar dacă asta spune testul…

Totuşi, îmi menţin ideea că AMD a rămas în urmă tehnologic vorbind,şi chiar despre asta era vorba în articolul de mai sus.

Sper totuşi că nu sunt singurul care ţine la nivelul de zgomot, şi de asta şi prefer un procesor cu un TDP mai mic, să pot da ventilatorul mai încet fără să încing procesorul.

Ai o parere?

«

»

Caută!

Copyright © ITinfo.ro
Home  |  Despre  |  Contact
Sugestii? contact at ITinfo punct ro