| Pe înțelesul tuturor

11 Februarie 2013

O lume nebună, nebună, nebună

macbook-air-amazon-chief-almirSecţiunea Black View din XtremPC, numărul 52.

Pentru cei ce nu cunosc secţiunea respectivă, aş vrea să spun că toate faptele sunt fictive şi toate asemănările cu realitatea sunt pur întâmplătoare.


Vizită virtuală la Muzeul Hapax Legomenon

Aţi avut vreodată senzaţia că lumea este un imens carnaval? Un ansamblu de evenimente și situaţii absurde, bizare, hazlii sau tragicomice puse în scenă doar pentru amuzamentul vostru? Spuneţi-mi că nu sunt singurul care întâlneşte ciudaţi ca duduia din faţa farmaciei, care mă roagă să o trec strada pentru că îi este frică de câini, si apoi începe să ţipe că “Vine ăla negru! Vine ăla negru!” deşi nu există nici un câine pe o rază de 300 de metri cel puţin. Spuneţi-mi că nu sunt singurul care nu înţelege cum de chinezii au reuşit în şapte ani să unească două insule, să excaveze zeci de mii de tone de pământ şi să construiască aeroportul din Hong-Kong, unul dintre cele mai mari şi mai moderne din lume (văzut pe Discovery), unit cu continentul printr-o autostradă de 27 de kilometri şi un pod la care doar cablurile de susţinere au 15.000 de tone, iar în Bucureşti SE LUCREAZĂ DE APROAPE UN DECENIU LA DOUĂ STAŢII DE METROU!

(pauză de tras aer în piept)

Nu ştiu dacă lumea a fost dintotdeauna atât de sărită de pe fix, dar în mod sigur era mass-media şi apariţia Internetului au făcut toate aceste bizarerii mai evidente ca niciodată. În plus, computerizarea excesivă, comunicaţiile mobile, jocurile online, cultura, subcultura şi incultura IT, toţi aceşti factori au alterat societatea globală incât cu greu mai poate fi recunoscută.

Şi iată-ne ajunsi și la scopul întâlnirii noastre de astăzi. În premieră şi în exclusivitate, aveţi ocazia să faceţi o vizită virtuală în muzeul “Hapax Legomenon”. Pregătiţi-vă să fiţi uimiţi, pentru că veţi auzi de lucruri incredibile, dar adevărate, triste sau amuzante, din lume sau de pe la noi. Pregătiţi-vă să nu mai simţiţi diferenţa dintre normal şi anormal. Şi pentru că simt nevoia să îmi împărtăşesc frustrările, daţi-mi voie să vă fiu ghid.

Să începem cu această situaţie-exponat din îndepărtata şi exotica Brazilie, unde un trib din jungla nepătrunsâ a primit o donaţie de şase calculatoare, operate prin baterii solare şi conectate la Internet prin satelit. Sesizaţi cum raţiunea începe să patineze, alunecând periculos spre ireal? Indienii din tribul Guarani nici măcar nu aveau un nume pentru Internet în limba Tupi, dar pentru că toate trebuie să poarte un nume, l-au etichetat complex “acolo unde pui cuvinte, documente şi cunoaştere”. La fel de bine puteau să îl numească “acolo unde găseşti porn, spam şi miliarde de lucruri neinteresante”.

Misionarii care au făcut donaţia au declarat că, prin intermediul calculatoarelor, indienii se pot conecta cu alte triburi şi pot învăţa lucruri noi despre lumea înconjurătoare”. Pauză de perplexitate, vă rog. Să ridice două degeţele cine mai ştie alte triburi conectate la Internet, vă rog. Şi nu, tribul de ţigani căldărari de la Cuca Măcăii nu se pune, pentru că laptopul la care vă referiţi era ciordit şi oricum s-a aşăzat calu’ pă el şi l-a bulit, mâncaţaş ochii tăi dă conţopist.

Părerea mea este că mai bine ar fi fost dacă puneau de un clan de CounterStrike sau o ghildă de Dark Ages of Camelot şi se înfruntau online cu alte triburi, măcar ştiau o treabă.

Oricum, şi-aşa, cu Internetul ăsta, vă daţi seama ce zâzanie au băgat în sânul tribului Guarani? Vă închipuiţi cum stau nevestele de indieni pe lângă foc şi bârfesc? “Mgambe al meu n-a mai dus gunoiul de două zile, stă cu ochii în calculator tot timpul, tu, nu ştiu ce să mă mai fac” “Da, dragă, şi eu, ieri, i-am zis lui Mbabane să se ducă să mai vâneze şi el o anaconda, un ornitorinc, un pinguin, ceva, şi el a zis să îl las că e ocupat cu chat-ul. Ce-or fi văzând în calculatoarele astea nu ştiu.”

Acum, vestea că cei din tribul Guarani au primit calculatoare s-a răspândit $1 la alte triburi, care, geloşi, au zis că vor şi ei. Şi atunci când nu au primit, au început să se gândească la schimburi. Puteţi găsi pe forumul revistei XtremPC, dacă ştiţi despre ce este vorba, un individ care se oferă să dea un maxilar de rechin-tigru ÎN SCHIMBUL UNUI LAPTOP! Nu ştiu eu prea bine pe unde cresc rechinii ăştia, dar cred că respectivul este în mod sigur un intermediar pentru vreun trib din Polinezia Centrală, care vor şi ei să se joace pe Internet.

Şi ca să mergem în sfârşit mai departe, ştiţi cine se mai joacă pe Internet? Femeile casnice de peste 40 de ani din S.U.A. Vă vine să credeţi? Conform unui studiu America Online, femeile casnice de peste 40 de ani petrec cu 50% mai mult timp jucându-se online decât reprezentanţii sexului masculin de orice vârstă. Astfel că sunt destul de multe şanse ca Lancelot, omul vostru de bază din MMORPG-ul favorit, să fie de fapt Laura, o blonda platinată care n-are ce face singură acasă în Portland, Oregon.

Şi cu cine se mai joacă ea? Cu toţi pensionarii. Conform unul alt sondaj, realizat de data aceasta de Codemasters, numărul cetăţenilor de vârsta a treia care se joacă jocuri pe calculator este în creştere. Asta pentru că fie sunt introduşi în lumea
divertismentului digital de nepoţii lor, fie erau deja pasionaţi de calculatoare în tinereţe şi acum au ajuns la vârsta senectuţii.

Aşadar, nu vă bucuraţi prea mult când îl infrângeţi pe OldShatterhand la un deathmatch de Unreal Tournament 2004. Ar putea fi un bătrânel (sau o bătrânică) amărât(ă) pentru care mânuirea Flak Cannon-ului este unica plăcere care i-a mai rămas in viaţă. Vrei să moară mam’mare?

Pentru unii, lumea online poate fi un sfârşit, pentru alţii, poate fi un început. Roşie Reid, de 18 ani, din Marea Britanie, şi-a scos la licitaţie virginitatea pe Ebay. Ar fi fost bine dacâ ar fi fost o glumă, pentru că atunci n-ar mai fi avut probleme cu poliţia. Pentru prostituţie, cică. Şi când te gândeşti că pe Ioana D’Arc au sanctificat-o pentru că era virgină cam pe la aceeaşi vârstă. Oricum, 8.900 de lire, cât i s-a oferit, este o sumă bună, zic eu. Puţin mai bună decât ofertele pe care le-a primit cel care a pus România de vânzare pe Ebay. Trist, dar adevărat. Ţara noastră valorează în ochii lumii mai puţin decât virginitatea unei englezoaice. Ce părere aveţi de asta, doamnă Emma Nicholson?

Dar ce să primim pe un asemenea rebut? Vorba vânzătorului, economie nefuncţională, corupţie cât încape, hackeri de mâna întâi, studenţi inteligenţi, prostituate ieftine, contele Dracula şi ospitalitate din belşug. Aiurea! Dumnezeu cu mila!

Măcar dacă ne cumpăra cineva, dar aşa, minunea n-a ţinut nici măcar trei zile. Aşa sunt minunile astea online, nu poţi pune bază pe ele. Dar lucrurile se schimbă şi în domeniul mistic, încet, încet.

De exemplu, avem aici, spre final, o slujbă virtuală ţinută de reverendul Ian Bain, în Anglia, pentru peste 500 de oameni, din toate părţile lumii. Aşteptăm cu interes spam cu “Want to enlarge your Bible knowledge” şi “Black on White – Nuns praying in the snow”. Ca să nu mai vorbim de chat-ul spovedanie, pentru catolici şi nu numai, ofertă specială. Eliberează-te de păcate în background în timp ce faci balanţul firmei.

, ,

RSS Feed

No comments yet.

Ai o parere?

«

»

Caută!

Copyright © ITinfo.ro
Home  |  Despre  |  Contact
Sugestii? contact at ITinfo punct ro