| Pe înțelesul tuturor

1 Decembrie 2011

Mi-am luat laptop! Și cu bateria ce fac?

În primul rând, oricine trebuie să știe faptul că un bateria de la laptop este un consumabil, pierzându-și din capacitate în timp, chiar până la 100%.

Cred că este cea mai mare dilemă și cea mai disputată problemă legată de laptop-uri discutată vreodată pe internet. Această întrebare bântuie proaspeții posesorii de laptop de mai bine de 7-8 ani, și probabil va continua încă 10.

Problema are mai multe variante de raspuns cam asa: Tin laptop-ul pe baterie mereu si il folosesc ca pe telefon, sau il tin mereu in priza? Si daca il tin mereu in priza, scot bateria sau o las conectata? Atat de multe variabile sunt implicate, incat o sa-mi fie greu sa ma rezum la cateva paragrafe si sa inteleaga toata lumea ce se face si ce se poate face.

Laptop ≠ Telefon

Cele două ustensile moderne se diferă prin dimensiuni și necesitățile energetice foarte mult. Pe când un telefon folosește o baterie cu capacități cuprinse între 700mAh și 1400mAh, un laptop vine dotat cu acumulatori de cel puțin 4000mAh și până la 9000mAh. Dacă mai luăm în considerare că nici nu putem să comparăm puterile de calcul și ce poți face cu fiecare, performanța vine cu un preț: consumul de energie.

Dacă am conecta prin absurd un laptop la o baterie de telefon, aceasta s-ar goli în câteva minute. Deci, laptop-ul nu a fost niciodată gândit ca un telefon, ci ca un calculator care poate fi mutat ușor, portabil, fără să depindă de o sursă de energie fixă. Este făcut să fie ținut conectat la rețea, acumulatorul fiind gandit ca o soluție pentru perioade relativ scurte, o prezentare, un curs de exemplu.

Scoatem sau nu acumulatorul?

Nu avem nici obligația, nici recomandarea producătorului de a deconecta acumulatorul atunci când laptopul este conectat la priză. Producatorii s-au gandit la problema asta, și dacă acumulatorul este încărcat 100%, se deconecteaza automat de la încărcare astfel ca nu mai trece curent prin acumulator. Puteți verifica, acumulatorul nu se încălzește deloc când nu este încărcat sau folosit. Se menține totuși o tensiune minimală pentru ca acumulatorul să nu coboare sub 98%, și pentru ca în cazul în care este întrerupta alimentarea cu energie electrică trecerea să se facă imediat.

Recomandat ar fi să nu îl scoatem. De ce? Ne protejează în primul rând de căderile de tensiune, funcționând practic ca un UPS. Apoi, dacă este scos, acesta poate pierde din capacitate prin nefolosire. Este recomandat ca o dată la 2-3 săptămâni să se facă un ciclu complet de descărcare completă – încărcare completă pentru a asigura folosirea tuturor celulelor. În acest fel mărim durata de viață a acumulatorului.

De obicei amplasamentul acumulatorului este gândit de niște ingineri, specialiști, pentru a nu afecta centrul de greutate și aspectul vizual. Astfel că, în momentul în care îl eliminăm, poate arăta puțin cam “incomplet”, ne putem trezi că dacă lăsăm un pic ecranul mai pe spate laptopul se ridică în celălalt capăt. Laptopul a fost proiectat să funcționeze optim, să arate bine din punct de vedere optic și să fie ușor de utilizat cu acumulatorul atașat.

Dezavantaje

Trebuie să luăm în considerare câteva din dezavantajele acumulatorilor cu Li-Ion sau Li-Polimer, se degradează mai rapid, chiar daca nu au “memorie”. Sunt afectați de căldură, chiar e cel mai mare inamic. De obicei este protejat cu foițe de aluminiu, cupru sau amplasat în așa fel încât să nu fie aproape de procesor sau de hard-disk. Dar totuși, se poate ajunge la temperaturi de 20-30 grade destul de ușor. Statisticile spun că se pierde din capacitatea unui acumulator aproximativ 20% pe an în situația în care acumulatorul este atașat tot timpul și folosit modic. Nu este deloc mult. Daca însa deținem un laptop călduț și folosim acumulatorul mai des se poate ajunge chiar și la 40% pe an.

Dacă nu ne convine 20% pe an, și ținem laptopul pe post de desktop atunci putem să scoatem acumulatorul și să-l punem la pastrare. Dar nu mai beneficiem de avantajul de UPS și celelalte avantaje enumerate mai sus. Dar, să presupunem că totuși alegem această cale, sau cine știe, poate plecăm din localitate o perioadă lungă de timp. Atunci se urmează următorii pași: acumulatorul se ține încărcat doar la 40%-50%. Nu 100% și nu gol, aceste 2 variante putând duce la avarierea iremediabilă a acumulatorului.

După cum am spus, căldura joacă un rol important. S-a observat că păstrarea unui acumulator încărcat la 40% ținut la 0° are o pierdere de capacitate de doar 2% pe an. Acesta este cel mai favorabil caz. Desigur, nu și cel mai practic. O păstrare la 15-20° duce la o pierdere de 4% pe an, un procent acceptabil. Și cam asta e temperatura cea mai practică și optimă în situația de față. Dacă totuși se ține undeva la 30-35° procentul crește la 35% pe an. O scădere de capacitate semnificativă, neoferind un avantaj față de păstrarea acumulatorului în laptop.

În concluzie

Nu folosiți laptopul ca pe un telefon (încărcat, descărcat …). Nu este necesară și nici recomandată scoaterea acumulatorului din laptop. Cel mai bine pentru un acumulator îi este să stea unde a fost proiectat să stea. Dacă totuși se dorește păstrarea acestuia separat, acesta se va păstra la o încărcare de 40% la o temperatură de sub 15 grade.

, ,

RSS Feed

8 Comentarii - Mi-am luat laptop! Și cu bateria ce fac?

Monitoare a scris pe 1 Decembrie 2011 , 01:07

eu imi las tot timpul acumulatorul in laptop. L-am scos o singura data cand mi s-a blocat si nu aveam ce face !

byl a scris pe 1 Decembrie 2011 , 16:52

foarte bun articolul. acum sunt lamurit

sia a scris pe 3 Decembrie 2011 , 13:39

multumesc de informatii!

diana a scris pe 10 Decembrie 2011 , 14:09

Super tare articolul!

edy a scris pe 13 Decembrie 2011 , 15:25

am tzinut acumulatorul in el, am laptopul maxim de doua luni, si nu mi se mai incarca mai mult de 79% si tot scade pe zi ce trece, a inceput de la 85%, nu urca mai sus .. si cu el stins la fel face ramane ledul rosu aprins cum ca incarca indiferent cat il lasi, nu se mai face albastru ca este baterry full

Iulian a scris pe 13 Decembrie 2011 , 15:53

@edy : avand in vedere ca il ai de 2 luni, e clar ca ai un acumulator cu probleme. Singurul sfat pe care il pot da este sa te duci cu laptop-ul inapoi cu certificatul de garantie si factura, pentru ca acumulatorul are garantie 6 luni.

Dionis a scris pe 20 Ianuarie 2013 , 12:24

Degeaba ai scris acest articol, cand esti un analfabet ” alimentarea cu curent electric”.

Iulian Nicu a scris pe 20 Ianuarie 2013 , 12:30

@Dionis: cred ca de la o cacofonie la analfabet e cale lunga. O sa o accept totusi ca pe un sfat constructiv, am modificat in articol greseala.

Chiar daca as fi analfabet, cred ca trebuie retinute sfaturile date de mine. La fel cum probabil ajungi cu masina intrun service, in care probabil dai de un mecanic ce probabil nu are foarte multe clase, dar ai incredere sa iti lasi masina pe mana lui pentru ca stii ca la capitolul mecanica este “meserias”, nu?

Ai o parere?

«

Caută!

Copyright © ITinfo.ro
Home  |  Despre  |  Contact
Sugestii? contact at ITinfo punct ro