| Pe înțelesul tuturor

22 Noiembrie 2012

Cum să faci un sistem de supraveghere – tutorial

La primul sistem făcut am căutat de nebun pe internet cum să fac un sistem de supraveghere și nu am găsit mare lucru, decât variante de amator cu webcam-uri, nimic folosind un DVR și niște camere speciale pentru supraveghere eventual de exterior.

Componentele sistemului de mai jos sunt pentru un sistem de supraveghere de exterior folosit la o vilă de 140m pătrați și o curte de 250m pătrați. A fost nevoie de înregistrare pe cel puțin 30 de zile, non-stop, zi și noapte.

Materiale necesare

 1. DVR pe 4 canale
 2. Hard disk WD 1TB SATA-III 7200 rpm 64MB Caviar Blue (review)
 3. 4 camere de exterior cu IR și suport
 4. Sursă alimentare în comutație de 12V și 3 amperi
 5. Cablu alimentare 220V + ștecher (Mr. Bricolage cel mai ieftin, vreo 5 ron)
 6. Cutii distribuție de plastic (Mr. Bricolage cel mai ieftin vreo 2.5 ron bucata)
 7. Rolă cablu coaxial 75ohm de 100m
 8. Rolă cablu alimentare 2×0.5mm de 100m (Mr. Bricolage cel mai ieftin 35 ron rola de 50m)
 9. Mufe BNC cu filet x 9
 10. Mufe coaxial cu filet x 10
 11. Mufe alimentare 12V de 2.2/5.2 cu șuruburi
 12. Banană TV
 13. Șoricei cât cuprinde, holtzșuruburi autofiletante, holtzșuburi pentru plăci, cleme din metal pentru cabluri

Aveți aici câteva poze cu piesele în sine:

Despre materiale

DVR-ul este de preferat să aibă codare pe H.264, calitate mai bună și spațiu ocupat pe harddisk mai puțin. Acesta vine în mod normal cu alimentator, mouse, telecomandă. Atenție, harddisk-ul nu este inclus! Un astfel de DVR pe 4 canale costă în jur de 350 ron cel mai ieftin. Și nu ai nevoie de mai scump. Intrările de semnal video de la camere sunt pe mufe BNC, la fel ca și ieșirea pentru TV. Se poate conecta și la un monitor prin cablu VGA, și la internet pentru monitorizare de la distanță după cum se poate vedea și în poze.

Harddisk de obicei trebuie să fie SATA, după cum se vede și după mufele din DVR. De preferat este să fie cât mai încăpător, eu am preferat de 1TB deoarece diferența față de 500GB este prea mică. După teste se pare că sistemul înregistrează pe 4 camere non-stop timp de cel puțin 60 de zile și maxim 140 de zile, în funcție de mișcarea de la locație.

Camerele vin însoțite de suport, dar fără alimentare. Pentru exterior este de preferat să aibă un număr cât mai mare de LED-uri cu infraroșu, pentru că de ele depinde vederea pe timp de noapte.

Cablul coaxial este un cablu TV simplu, de care se găsește peste tot, nu are nimic special.

Cutiile de distribuție sunt niște cutii etanșe menite să protejeze conexiunile de la fiecare cameră de intemperii, și trebuie să fie de cel puțin 7,5cm pe 7,5cm.

Despre montaj

Vreau să spun de la început că fără cunoștințe de bază despre electricitate, conectică și ceva îndemânare nici nu ar trebui să vă apucați de montaj.

Întotdeauna să aveți mai mult cablu decât pare a fi nevoie, chiar și dacă ați măsurat, vă asigur că o să intre mai mult cablu decât credeați.

Montajul este relativ simplu, toate mufele intră întrun singur loc,  nu prea ai cum să greșești, și legat de cum să dai niște găuri pentru suport nu cred ca e nevoie să zic vreo ceva.

Gânduri de final

Articolul a fost mai mult ca să afle oricine de ce materiale are nevoie exact pentru a construi un sistem de supraveghere. 90% din materiale le-am cumpărat de pe internet și costul final a ajuns la 1500 ron aproximativ, cu toate taxele de transport incluse. Costul final mi se pare relativ mic pentru siguranța unei case.

Demo

Am primit după 2 luni de înregistrări DVR-ul pentru extragerea câtorva scene. Am scos și câteva secunde de pe fiecare camere pentru un demo, am ales să aibă ceva mișcare. Din păcate s-a pierdut și ceva la conversia în .flv, nefiind editor video de profesie, nu am găsit un editor free care să scoată la aceeași calitate ca filmare originală, însă pierderea o estimez la maxim 20%.

Camera 1

Camera 2

Camera 3

Camera 4


Title: Cum să faci un sistem de supraveghere - tutorial
Reviewed by Danaila Iulian Nicu on Nov 22
Rating: 5.0
Summary: La primul sistem făcut am căutat de nebun pe internet cum să fac un sistem de supraveghere și nu am găsit mare lucru, decât variante de amator cu webcam-uri.

, , ,

RSS Feed

25 Comentarii - Cum să faci un sistem de supraveghere – tutorial

mormaila a scris pe 1 Ianuarie 2013 , 20:46

eh, ma intereseaza pe mine.

Iulian Nicu a scris pe 1 Ianuarie 2013 , 21:00

Am actualizat pagina și am pus și linkurile, nu știu ce am gândit la început de nu le-am pus.

Supraveghere video a scris pe 20 Ianuarie 2013 , 13:39

Se poate sa preluam articolul tau pe blogul nostru?

Iulian Nicu a scris pe 20 Ianuarie 2013 , 20:45

Sigur, atâta timp cât se precizează sursa 😀 Mulţumesc pentru interes şi pentru faptul că aţi avut amabilitatea de a cere dreptul, e ceva foarte rar întâlnit.

Florin a scris pe 3 Februarie 2013 , 20:59

si eu lucrez cu sisteme de supraveghere si avand in vedere descrierea sistemului si locatia unde a fost montat, sunt tare curios daca cu astfel de camere se poate vedea ceva, fiind vorba de variante cu chipset Sharp si un DVR low cost cu chipset de compresie destul de slab. dupa parerea mea, sistemul se incadreaza la un spatiu de maxim 25mp, pentru a vedea si persoanele. Daca aveti ceva inregistrari, ar fi perfect sa le postati. sa vedem o calitate a produselor. nu doar un sistem obligatoriu cu o investitie minima de care nu ne putem folosi la nevoie. Multumesc anticipat!

Iulian Nicu a scris pe 3 Februarie 2013 , 21:46

Sincer se vede mai bine decât mă așteptam. Clientul nu dorea să vadă în detaliu chiar și firma de pe pantalonii cuiva ca să zic așa. A avut nevoie de minimul necesar să acopere perimetrul casei pentru a avea dovezi în cazul unor incidente ce ar putea apărea în urma unor conflicte cu vecinii.

Ca și concidență în următoarele săptămâni e planificat un review al înregistrărilor pe ultimele 2 luni și voi putea pune și câteva filmulețe pentru a vedea cum se vede.

Totuși tind să cred că ai greșit undeva la calcule cu cei 25mp, care înseamnă practic o sufragerie măricică.

Florin a scris pe 3 Februarie 2013 , 22:01

multumesc de raspuns. astept inregistrarile din curiozitate ca sa inteleg fraza dvs “Sincer se vede mai bine decât mă așteptam.”

Iulian Nicu a scris pe 3 Februarie 2013 , 22:06

Este o sugestie bună să pun niște înregistrări, garantez că le voi pune, însă nu pot garanta când. DVR-ul este undeva la 40km de Iași, și pe timp de iarnă se ajunge mai greu, de asta a și vrut sistemul, să poată vedea ce se întâmplă cât nu e acolo proprietarul. Cu prima ocazie a zis că îmi aduce DVR-ul să vedem ce s-a întâmplat și să salvăm câte ceva pe DVD-uri.

Marius a scris pe 18 Februarie 2013 , 18:20

Iulian Nicu a scris pe 18 Februarie 2013 , 19:15

Pentru interior, da, merita banii.

Vali a scris pe 15 Martie 2013 , 13:40

foarte bun tutorialul. de caurand am avut nevoie sa instalez un asemenea sistem, dar neavand un dvr a trebuit sa folosesc un calculator cu o placa de captura. am decis sa cumpar un calculator second hand pentru asta. l-am luat de la tipii de pe http://www.it-sh.ro si am avut noroc ca in acel moment sa aiba pe stoc si cateva camere de supraveghere. per total am iesit super bine ca pret pentru tot sistemul.

Sean a scris pe 28 Martie 2013 , 10:10

Alimentarea camerelor cum ai realizat-o?

Iulian Nicu a scris pe 28 Martie 2013 , 12:00

@Sean: folosind nr.11 legate cu nr.8 pana la nr.4 la care i-am adaugat stecherul.

Sean a scris pe 28 Martie 2013 , 13:53

Se poate pleca din sursa cu un singur cablu, la capatul caruia sa leg doua camere, sau trebuie cablu separat pentru fiecare dintre ele?

Iulian Nicu a scris pe 28 Martie 2013 , 13:55

Da, sigur. Practic eu am venit cu 4 cabluri, unite intrunul, si apoi in sursa. Cablul de 2×0.5 duce lejer amperajul catorva camere.

rocamere a scris pe 22 Aprilie 2013 , 14:37

@sean – poti sa pleci cu un singur cablu, dar trebuie sa ai grija la amperajul maxim al sursei. Pe distanta mai mare se pierde amperajul si daca il mai si imparti la 2 camere s-ar putea sa te trezesti ca matricea cu infrarosu nu se aprinde

eyewatch a scris pe 29 Iunie 2013 , 00:21

E un tutorial grozav pentru cei care nu au mai avut parte de astfel de provocari. Bravo

Supraveghere a scris pe 30 Iunie 2013 , 22:52

Salut, crezi ca poti face un tutorial si pe utp/ftp? ar fi de ajutor

Sisteme supraveghere a scris pe 22 Ianuarie 2014 , 18:08

Salut, ar fi util si un tutorial despre un sistm de supraveghere alcatuit din camere ip.

Iulian Nicu a scris pe 24 Ianuarie 2014 , 00:04

Ar fi, si de ceva timp vreau sa le incerc, dar nu prevad in viitorul apropriat sa intru in posesia catorva camere IP sa le pot testa.

Andrei.S a scris pe 29 Ianuarie 2014 , 22:43

Salut, eu as vrea sa pun la o casa 4 camere, dar intrebarea e: pot identifica persoana ca si claritate ma refer, sa zicem ca vreau sa demonstrez in instanta ca acea persoana in video e “X”, se vede destul de bine ca sa pot identifica o persoana? (cu camerele recomandate de tine pe “PC Garage”), daca nu, as putea face video mai clar intr-un program, ceva de edit.

Multumesc!

Iulian Nicu a scris pe 29 Ianuarie 2014 , 22:48

@Andrei.S: cuvantul cheie este distanta. Daca se afla la distanta mare de camera, peste 3-4 metri, slabe sanse sa poti identifica persoana incat sa fie valabil in fata unei instante ca proba clara. Pentru situatii de genul este nevoie ori de o planificare foarte buna a localizarii camerelor, ori de mai multe camere. Ori de niste camere foarte scumpe si respectiv un DVR care sa stie sa lucreze cu asa ceva.

Cat despre editare in vreun program, nu te va ajuta cu mai mult de 10%, ceea ce vedem in filme nu exista.

laur87 a scris pe 3 Februarie 2014 , 01:47

De ce nu ai mers pe camere de 700-900 lini tv la rezolutie D1 la 25-50fps, de ex camera de 700 lini tv costa numai 120-150ron, depinde de site-ul de pe care il comanzi.

DVRul recomandat de tine l-am achizitionat pentru o firma de cateva zile si pare ok din punct de vedere tehnic.

Daca nu ai o camera sa poti identifica o persoana, cam degeaba le-ai pus, pentru ca exact cum spunea cineva mai sus, daca nu poti identifica persoana nu poti dovedi cine a fost in cazaul unui proces.

Iulian Nicu a scris pe 7 Februarie 2014 , 08:26

Legat de camere, intotdeauna e loc de invatat ceva nou :) Multumesc de sugestie, o sa tin cont de ea.

Legat de camere si proces, deja au fost folosite in 2 procese castigate unde au fost considerate probe.

Camere ip a scris pe 7 Februarie 2014 , 10:33

Salutare, trebuie sa montez o camera de supraveghere ip la un stand de parfumuri pe care il detin. O sa va pun cale de acces sa o testati. Voi folosi o camera ip robot 3. Sper sa va fie util testul.
Revin….

Ai o parere?

«

»

Caută!

Copyright © ITinfo.ro
Home  |  Despre  |  Contact
Sugestii? contact at ITinfo punct ro