| Pe înțelesul tuturor

27 Noiembrie 2012

Cum să câştigi proiecte pe Elance – Partea 3: Propunerea câștigătoare

Recomand mai întâi să citiți Partea 1 și Partea 2.

După ce ai ales niște joburi la care vrei să pui un bid urmează să treci la treabă și să scrii o propunere.

Reguli generale

Fii politicos dar și putin prietenos. Clientului îi place să vadă că ești un profesionist, dar nu unul arongant, ci unul care știe să vorbească și normal, ca între prieteni. Nuanța  asta de prietenie îi va dovedi clientului că nu vorbești doar din manual ca să zic așa, că nu folosești cam același text peste tot.

Verifică cel puțin de 2 ori textul și corectează greșelile de gramatică, ortografie și ortopedie. Orice greșeală va însemna nepăsare în ochii clientului.

Tratează fiecare bid cu maximă seriozitate și nu te zgârci la numărul de rânduri scrise.

Structura conținutului

Începe textul cu o formă de salut de genul “Hello” sau chiar “Hi” urmată de numele clientului doar dacă și-l specifică. Altfel e mai bine să nu saluți decât să pară o formulă de salut incompletă și ciudată.

Analizează cererea clientului și explică-i cât mai organizat și cu cât mai multe detalii cum și ce o să faci. Clientul are o problemă la care caută o rezolvare prin acel anunț și vrea să vadă că tu știi ceea ce faci și cum să rezolvi problema. Fii concis și la obiect.

Cere detalii dacă sunt chestii neclare, nu lasă nimic în voia sorții dacă e explicat vag!

Dacă nu ai deja un job history pe Elance.com, specifică în textul propunerii și proiecte din trecut în care ai făcut chestii asemănătoare.

La final spune cât timp îți va lua să faci proiectul, când îl poți face și cât va costa. Ajută de asemenea specificarea altor forme de contact, dacă poți vorbi pe Skype de exemplu.

Încheie întotdeauna cu un “Thank you, Numele tău.” . Vorba dulce mult aduce.

Dacă crezi că poți face proiectul pentru un preț considerabil mai mic decât toate bidurile din acel moment, specifică de ce nu ar trebui să dureze sau să coste mai mult de atât. Sau la fel dacă e vorba de un proiect care nu crezi că se poate realiza corect în bugetul celui mai mare bid. Clientul va aprecia onestitatea și probabil va cere mai multe detalii.

Așteptarea și stabilirea termenilor

Sunt clienți care acordă un câștigător în câteva ore sau chiar și la o săptămână după postarea jobului chiar dacă a spus că e urgent. Nu dispera, ai răbdare și mai ales fii atent la Private Message Board-uri să vezi dacă nu cumva clientul a cerut alte detalii.

Dacă ești declarat câștigător, revizuește termenii, prețul și data de livrare. Dacă e ceva în neconcordanță cu ce ai spus în propunere, contactează mai întâi clientul pentru lămuriri și eventual modifică termenii.

Desfășurarea jobului

În primul rând trebuie să ceri datele de acces necesare și să pui eventuale întrebări de lămurire în legătură cu taskurile.

Important: nu te apuca de lucru până nu vezi banii în escrow!

Începe orice mesaj cu o formă de salut de genul “Hi Name, ” și termină orice mesaj cu un mesaj ca mai sus “Thank you, Numele tău.” . Vei oferi senzația că e mai mult decât o convorbire pe messenger.

Execută taskul cât de repede posibil, dacă ai spus că e gata în 3 zile și îl poți face în 2 zile, nu lăsa pe mâine. Cu cât mai repede cu atât mai bine și te va ajuta să obții un feedback bun.

Dacă este un proiect ce se întinde pe mai multe zile, trimite cel puțin o dată pe zi un mesaj în care spui clientului în ce stadiu s-a ajuns. Este foarte important ca, clientul să știe că se lucrează și că se avansează.

Fii cu ochii pe mesaje și raspunde la mesaje cât mai repede. Poate clientul te întreabă ceva la care nu ai un răspuns momentan, atunci spune-i măcar că ai primit mesajul doar nu îi poți răspunde chiar acum și că vei reveni cât de curând cu un răspuns.

În încheiere

Dacă ai terminat proiectul, anunță clientul și spune-i că aștepți ca el să verifice și să te anunțe dacă sunt modificări. Dacă totul e în regulă, marchează proiectul ca și Complete și cere eliberarea fondurilor din escrow.

Apoi trimite un mesaj final clientului în care spui că ai trimis invoiceul și că orice feedback va fi apreciat, indiferent cât de mic. Nu lăsa impresia că îl presezi cu feedbackul, doar că va fi apreciat.

Concluzia

Sper că aceste sfaturi vor ajuta pe cineva și că vom avea câți mai mulți freelanceri de succes pe Elance.com. Doar așa va crește impresia despre calitatea oferită de români.

Tratați freelancingul cu atenție, seriozitate și răbdare și recompensele vor veni. Succes!

, , , ,

RSS Feed

8 Comentarii - Cum să câştigi proiecte pe Elance – Partea 3: Propunerea câștigătoare

mihai a scris pe 4 Decembrie 2012 , 11:49

-Foarte utile sfaturile, nu multi sint binevoitori sa-si spuna secretele :)
-Ma gindeam la inca o tehnica de a obtine proiecte ca incepator fara nici un raiting(m-ar interesa parere ta):
sa fac gratis doua-trei proiecte mai simple doar pentru raiting, oare ar fi de acord buyer-ii?

Iulian Nicu a scris pe 4 Decembrie 2012 , 12:14

@mihai: depinde foarte mult de client. Foarte mulți pun valoare pe muncă, și dacă le spui ca faci treaba pe gratis vor crede că ori nu ești bun, ori nu știi să-ți valorifici muncă.

Apoi nu prea ai cum să lucrezi pe gratis, bidul minim e de $20. Dar poți spune de exemplu la un proiect de $50 în mod normal că îi iei doar $20 pentru că ești nou. Asta e total altceva. Însă și aici contează foarte mult clientul, și în nici un caz nu va funcționa cu un client care a spus că proiectul este urgent. Cel mai bine ca new provider este să ceri un preț puțin mai mic decât minimul din acel moment și să specifici că ai făcut asta din cauză că ești un provider nou. Spor!

mihai a scris pe 5 Decembrie 2012 , 12:29

As mai avea o intrebare: Daca incep cu stingul, adica primesc la primul proiect un review negativ, pot sa-mi fac alt cont? La prima vedere nu pare sa fie vreo problema, dar ma gindesc ca admin-ul site-ului poate asocia numarul contului in care primesc banii cu nick-ul cu care ma loghez si sa-si dea seama de smecherie.
Merci.

Iulian Nicu a scris pe 5 Decembrie 2012 , 13:02

Ai putea sa stergi contul de primit bani din primul cont, apoi sa-ti faci unul nou, cu alt numar de telefon (aici e cheia) pentru ca verificarea se face prin telefon, si nu ar trebui sa ai probleme.

Andrei a scris pe 11 Decembrie 2012 , 17:27

Salut,
Vreau sa te intreb despre o problema cu un client. Am prins un proiect care suna sa i fac un site pt o bursa. Dupa ce i l-am finalizat i-am dat codul sursa sa il verifice(l-am creat in html/css + php). Acum de 4 zile de la data finalizarii, clientul nu mai raspunde la email-uri. Am prins proiectul de pe elance am lucrat cu escrow. Ce pot sa fac?

Iulian Nicu a scris pe 11 Decembrie 2012 , 17:35

Cât timp ai lucrat cu banii în escrow, ești ok. Poți să dai Mark project as Complete, și apoi clientul are parcă 15 zile să revizuiască proiectul, altfel banii se eliberează automat din escrow spre tine. Uploadeaza codul sursă în Private Message Board apoi mark as complete și gata. Uneori clienții mai întârzie cu verificatul proiectelor, dar cum spuneam, cât timp ai escrow e de bine, doar că durează mai mult.

Alex P a scris pe 3 Februarie 2013 , 23:43

Salut,
Sunt nou pe Elance, designer, nu programator, inca nu am dat bid pe nimic si vreau sa ma informez cat mai bine inainte de toate.

Poate cineva va rog sa-mi explice pe scurt cum este sistemul de plata si cum se platesc impozitele/asigurarile la stat daca nu ai in paralel job?

Merci in avans

Iulian Nicu a scris pe 5 Februarie 2013 , 13:17

Eu mi-am declarat câștigurile de pe Elance ca și contract pe drepturi de autor, și plătesc taxele pe ceea ce fac. Însă a fost o întreagă tevatură pe la CAS și astea. Poți citi aici tot ce oferă Elance despre taxe: http://elance.zendesk.com/entries/21999497-How-Do-I-Use-VAT-on-Elance . Din păcate mai multe detalii nu pot să îți dau pentru că eu nu mă ocup de taxele mele și de plata lor, am un prieten economist care are grijă de mine :)

În schimb am văzut și cred că există foarte mulți freelanceri care lucrează pe cont propriu și nu plătesc taxe. Dacă ai în schimb un PFA sau un SRL și iei joburi pentru asta, și mai ales dacă vrei asigurare medicală, trebuie să faci cumva să le înregistrezi și să le plătești.

Ai o parere?

«

»

Caută!

Copyright © ITinfo.ro
Home  |  Despre  |  Contact
Sugestii? contact at ITinfo punct ro