| Pe înțelesul tuturor

1 Septembrie 2012

Cum alegi un HDD

Cantitatea de informaţie din ziua de azi a ajuns să fie imensă. Vrei să te uiţi la un film, să joci un joc, mai asculţi şi o muzică, deja cu 500GB nu prea te mai descurci. Şi ajungi la un moment enervant când vezi că trebuie să ştergi ceva doar ca să poţi să mai tragi un film, un desen animat pentru copii. Momentan am aproape 2TB la dispoziţie şi zilele trecute am observat că mă apropii de capăt.

Ce e de făcut? Îţi cumperi un nou HDD! Dar când intri pe siteul unui magazin online să-ţi alegi un hard-disk parcă zici că e “rocket science”. Clientul obişnuit va alege simplu, capacitatea cea mai mare care se încadrează în buget. Problema e că apoi se va plânge că merge greu calculatorul, fără să cunoască importanţa hard-disk-ului în performanţa sistemului.

Interfaţa

În primul rând trebuie să fie compatibil cu sistemul actual sau în curs de construire. Trebuie să afli mai întâi ce suportă placa ta de bază: ATA, SATA, SATA 2 sau 3. Viteza de transfer maximă posibilă variază în funcţie de interfaţă, fiind mai mare în ordinea în care le-am enumerat. Privind spre viitor, dacă permite placa de bază vom alege un hard-disk pe SATA 3 ce poate atinge teoretic şi viteze de 600MB/s. Standardele SATA, cele 3, sunt compatibile între ele, diferenţa fiind doar la capitolul viteză. Problema este că HDD-urile încă nu au ajuns la limita impusă de SATA 2, aşa că un HDD SATA 3 nu este cu nimic mai rapid faţă de unul SATA 2.

Viteza de rotaţie a platanelor

Pare destul de simplu, viteza de rotaţie cât mai mare. Categoriile de hard-disk-uri pe care le avem în vedere sunt cele pentru userul cât de cât obişnuit, iar vitezele de rotaţie sunt cele de 5400rpm, 5900rpm şi 7200rpm. Avem şi variantele de 10000rpm dar sunt vizibil mai scumpe. Deci cea mai bună alegere este un hard-disk cu 7200rpm.

Buffer

Buffer-ul este o zonă mică de memorie flash care are rolul de a pregăti următoarele date pentru a le servi memoriei RAM, doar cu scopul de a mări viteza de transfer dintre cele 2 componente. Deci cu cât mai mare este această zonă de memorie cu atât mai bine. Momentan la un raport performanţă/preţ acceptabil se situează dimensiunea de 32MB, ceea ce e foarte bine. Putem alege şi un 8MB sau 16MB, dar cum am spus şi mai sus, privim spre un viitor mai bun. Să nu vă ia ochii un HDD cu 64MB buffer în detrimentul vitezei de rotaţie, pentru că oricum un buffer peste 16MB nu va genera diferenţe sesizabile în utilizarea de zi cu zi.

Capacitate

Am ajuns şi la ceea ce multă lume consideră cel mai important criteriu. Capacitatea. La momentul actual consider că întrun buget limitat totuşi un hard-disk de 500GB se potriveşte pentru utilizatorul obişnuit. Pe de altă parte dacă se vrea spaţiu de peste 1TB recomand să se folosească 2 hard-disk-uri daca există posibilitatea în loc de un hard-disk de 1TB sau 1,5TB. De ce? Trebuie să revenim cu picioarele pe pământ şi să acceptam şi faptul că hard-disk-urile se mai şi strică din când în când. Folosind mai multe hard-disk-uri, în limita bunului simţ, se poate evita o pierdere de date masivă întrun caz nefericit.

Fiabilitate

În comentariile de mai jos mi-a fost atrasă atenția pe bună dreptate că nu mă leg de un asptect foarte important, și anume fiabilitatea. Am explicat în comentariu cam care ar fi probleme și că voi încerca să vin cu o soluție. Cum nici un producător nu se îngrămădește să vină cu niște cifre oficiale din care să rezulte un procentaj al produselor ce se întorc la ei cu probleme, trebuie să ne bazăm pe ce avem. Și anume, se dă un magazin destul de mare din România (piața care ne interesează), ce vinde anual destule bucăți încât cifrele să aibă o oarecare însemnătate.

Astfel că, am creat un tabel dinamic, cu sortare și filtrare, ce sincronizează datele automat o dată pe zi (nu cred că se schimbă procentajele mai des), populat cu HDD-urile din oferta actuală, prețurile și informații despre stoc.

Având datele în față și o situație ipotetică în care am de ales între 2 HDD-uri, unul cu o rată de 98% și o garanție de 36 luni și unul cu o rată de 99% și o garanție de 24, eu l-aș alege pe primul, pentru perioada de garanție mai lungă, pe care de obicei producătorul nu o oferă degeaba ci pentru că se poate baza că nu vor fi probleme așa mari.

comparatie-harddiskuri

Concluzii

În final trebuie ales un hard-disk care să aibă cele 3 caracteristici importante cât mai bune. Dacă nu se poate, atunci poţi alege un HDD la 7200rpm şi buffer de 16MB. Un exemplu de HDD trainic, fiabil şi rapid: Seagate 500GB SATA-III 7200 rpm 16MB Barracuda. Succes!

,

RSS Feed

3 Comentarii - Cum alegi un HDD

Daniel a scris pe 9 Decembrie 2013 , 14:04

Salut,
Explicația este clară, concisă și bine scrisă însă din ea lipseăte exact criteriul care mă interesa pe mine: fiabilitatea.
Pe mine m-ar fi interesat ca, după ce am ales caracteristicile pe care le doresc, să înțeleg cum pot face (de preferat rapid) o comparație între diferite modele (și/sau branduri) cu aceleași proprietăți.
Poate un tabel cu benchmark-uri (sau niste link-uri cu analize comparative) pus la finalul articolului…
Mulțumesc,

Iulian Nicu a scris pe 9 Decembrie 2013 , 14:20

Daniel, sunt total de acord cu tine în legătură cu fiabilitatea. Ar trebui să fie o caracteristică definitorie al unui HDD. Dar aici apar câteva probleme. Poți să nimerești o serie WD cu probleme, și astfel 2 HDDuri la rând care mor rapid, sau poți avea la fel de bine Hitachi-uri care merg de ani de zile foarte bine, fără baduri.

Fiabilitatea la HDDuri și SSDuri eu o consider aproximativ o loterie. Depinde de cum primești. Am avut pe mână în ultimii 10-15 ani și produse de la producători consacrați care au picat mult mai repede decât no-name-uri, astfel că de ceva timp aleg ceea ce îmi place și consider o realitate faptul că un produs se va strica la un moment dat. Trăim în era consumerismului, și toate produsele sunt gândite din start să pice la un moment dat, nu să țină 20 de ani.

Menționez că am avut cred toate brandurile de HDDuri întro formă sau alta. Ca și HDDuri stricate, am 2 WD, 1 Seagate, 1 Hitachi și 1 Maxtor, deci cam câte unu din fiecare.

La SSDuri cel puțin la început când toată lumea vorbea despre riscurile cumpărării unuia, eu mi-am cumpărat unul care are 14539 de ore de funcționare, și merge ca la început. Alții au nimerit tot felul de ghinioane. Așa că producătorii de SSDuri publicau (nu știu dacă mai publică) rata de RMA, cam câte se stricau pe model în parte. Nu același lucru se poate spune despre HDDuri.

Să nu uităm că acum mai există doar 3 mari producători de HDDuri (Seagate, WD și Toshiba), deci paleta de alegere s-a micșorat considerabil și calitatea de obicei se păstrează în brand.

Totuși, mi-ai dat o idee foarte bună. O să sap adânc după niște statistici al modelelor curente aflate la vânzare, poate chiar și o pagină separată cu un tabel ce va afișa în timp real procentul de produse fără probleme de garanție (oferit de PC Garage).

Iulian Nicu a scris pe 12 Decembrie 2013 , 02:22

Am creat un tabel dinamic, cu sortare și filtrare, ce sincronizează datele automat o dată pe zi (nu cred că se schimbă procentajele mai des), populat cu HDD-urile din oferta actuală, prețurile și informații despre stoc.

Ai o parere?

«

»

Caută!

Copyright © ITinfo.ro
Home  |  Despre  |  Contact
Sugestii? contact at ITinfo punct ro