| Pe înțelesul tuturor

26 Septembrie 2012

Cum alegi o imprimantă sau o multifuncţională

Mai întâi trebuie să te hotărăşti dacă ai nevoie de o imprimantă sau de o multifuncţională. În majoritatea cazurilor o multifuncţională e recomandată fiindcă diferenţa de preţ e prea mică faţă de o imprimantă normală şi nu se ştie când o să ai nevoie şi de o scanare sau de funcţia xerox.

Indiferent ce alegi cam toţi paşii sunt aceeaşi. Bugetul nu îl includ  pe listă deoarece cred că cineva care vrea să imprime color 20.000 de pagini pe lună sigur nu va veni doar cu 300 ron pregătiţi.

1. De ce funcţii ai neapărată nevoie? Cum ar fi imprimarea de CD-uri, sau imprimarea pe hârtie tip carton, mai groasă, să se poată conecta la reţea prin cablu sau wireless. Aceste opţiuni pot restrânge destul de mult numărul de variante.

2. Volumul lunar aproximativ de printare. O imprimantă inkjet entry-level e recomandată pentru volume între 500 şi 2500 de pagini pe lună. Problema nu este la cerneală, ci la mecanisme, motoare. E ca şi cum ai lua o Dacie din anii 90 şi ai merge cu ea doar cu 140km/h. În cazul în care anticipezi un volum mare de imprimare, ai avea nevoie de o imprimantă laser dacă încape în buget. Dacă nu, speri să te ţină cât mai mult una inkjet.

3. Posibilitatea de refill. Cel mai important zic eu este să poţi să faci refill la cartuşe, indiferent că vorbim de inkjet sau laser. Ţine cont că pentru o imprimantă de 140 ron, un set nou de cartuşe costa chiar mai mult sau aproape de preţul imprimantei, deci aprope cât una nouă. Deci capacitatea de refill devine foarte importantă! Am avut cartuşe care au ţinut chiar şi 20 de refill-uri. Aceeşi poveste se repetă şi la imprimantele laser.

După ce am restrâns destul de mult variantele posibile prin primii 2 paşi, vine momentul de graţie al căutării pe Google. Practic trebuie să iei modelele viabile şi să cauţi la fiecare dacă se poate face refill, dacă e uşor de făcut sau nu, dacă îl poţi face singur, şi mai ales cât costă un refill.

De exemplu, privind la multifuncţionalele de la eMAG, voi alege oricând Canon sau chiar HP peste un Epson. La Canon am posibilităţi de refill, pe când la Epson, modelele respective, nu. Apoi, la HP de exemplu, urmârind instrucţiunile de refill, procesul e mai uşor, pe când la Canon trebui şi resetată imprimantă după un refill.

Dar, la Canon am observat în timp ca respectivele cartuşe sunt mai trainice şi duc mai multe refill-uri. Aici trebuie luat în calcul şi capacitatea cartuşului, pentru că degeaba rezistă la 10 refill-uri de câte 5ml cât timp la HP rezistă la 7 refill-uri de câte 10ml.

Deja intru în detalii prea amănunţite. Ideea de bază este să cumperi o imprimantă la ale carei cartuşe se poate face refill. Costul unui refill este de 10 ori mai mic decât costul schimbării cartuşului.

4. Nu te lăsa păcălit de cifre impresionante de pagini printate pe minut. În lumea reală toate vor aproximativ egale. Testele la care se măsoară acea viteză diferă de la producător la producător, unul foloseşte situaţii reale (Canon de exemplu de obicei), şi altul măsoară printarea pe cea mai joasă calitate, cu doar 5% acoperire a paginii (HP de exemplu). Practic, acele cifre nu vor fi relevante, constituind cred ultimul criteriu în alegerea unei imprimante ca importanţă.

5. Perioada de garanţie este un punct sensibil. O imprimantă poate fi trimisă în service doar dacă este echipată cu cartuşe originale şi la care nu s-a umblat, altfel este foarte foarte foarte posibil să fie refuzată intrarea în service. Deci, dacă ai de gând să faci refill nu prea are rost să te uiţi la ce perioadă de garanţie este oferită. Pentru că, dacă totuşi se strică şi ai făcut refill, să cumperi cartuşe noi am văzut că nu se merită şi mai bine efectiv cumperi alta. Prin urmare, perioada de garanţie nu constituie un criteriu de selecţie şi e bine să fii constient de asta.

După ce ai ales, rămâne doar să dai comanda.

ATENŢIE: majoritatea imprimantelor vin fără cablu USB în pachet. E vorba totuşi de 6 ron pentru unul de 1.8m şi 10 ron pentru unul de 3m, aşa că nu uita să îl adaugi la comandă.

,

RSS Feed

No comments yet.

Ai o parere?

«

»

Caută!

Copyright © ITinfo.ro
Home  |  Despre  |  Contact
Sugestii? contact at ITinfo punct ro