| Pe înțelesul tuturor

3 Decembrie 2011

Review netbook Acer Aspire One 531h

După o testare de aproape 3 luni a netbook-ului Acer Aspire One 531h, revin cu un mic review, cât de cât pertinent sper. Știu că nu se mai produce sau vinde în magazine, dar îi poate ajuta pe cei ce vor să cumpere acest netbook second hand.

De unde să începem…?

Cred că evidențierea defectelor ar fi cea mai potrivită pentru început.

Partea rea

Acumulatorul, care întradevar este de 6 celule, este mai mare și iesă în afara laptopului. Nu se vede urât deloc, și chiar și practic vorbind e bun, poți să-l ții întro mână mult mai comfortabil. Dar, am impresia că nu l-au facut să se potrivească fix, are un pic de joc, și rămân vreo 2 mm în lateral liberi. În momentul în care simți jocul ăla, mic de altfel, pierzi sentimentul de siguranță. De ținut, ține, am încercat, dar parcă iți dă un fals sentiment că oricând se poate rupe, poate cade din mână.

Altceva ce nu îmi place, sunt acele stickere din partea dreaptă, sub tastele direcționale. Parcă la început arată bine, dar după folosire încep să te deranjeze la mână, încep să se dezlipească. După 2 săptămâni nu am mai suportat și le-am dezlipit frumos, nu rămân urme. Am dezlipit și stickerul din dreptul camerei web, era un verde deschis, și îmi distrăgea atenția.

Ajungem la procesor. Având în vedere că e un netbook, deci durata de viață a bateriei este prima grijă a producătorului, se face economie de energie peste tot pe unde se poate. Așadar, ventilatorul pornește abia pe la 70°C. Și unde mai pui că procesorul nu e tocmai unul rece de fel, ajunge ușor la 60-65°C. Tocmai asta e problema, dacă îl ții jumătate de oră în mână sau pe picioare, începe să frigă. Problema am rezolvat-o pentru când stă pe birou, cu un stand  cu 2 ventilatoare, mai exact: Genius 100 USB. Acum, stă în principiu între 45-55°C, și la un film HD urcă la 60-65°C.

Are un alimentator foarte mic, dar, au pus un ștecher uriaș, cred că cel mai mare pe care l-au găsit, atașat la un cablu foarte gros, și se duce toată economia de spațiu.

Nu îmi place că mufele pentru placa de sunet sunt puse în partea dreaptă, deci dacă bagi niște căști, ocupi mult spațiu dacă vrei să folosești un mouse extern. Dacă era în stânga, deranja mult mai puțin.

Partea buna

Bateria de 6 celule. Doamne ce bună este! Tot ce presupune un netbook, în primul rând, este mobilitatea, și durata bateriei are cel mai mare impact. De obicei mai toate netbook-urile au baterii de 3 celule, care țin aproape 3 ore. Deci una de 6 celule care ține aproape 7 ore este mană cerească. Credeți-mă, poate nu pare să aibă o așa mare importanță, dar având experiența unui laptop care nu ținea mai mult de 3 ore bateria, pot sa spun cu mâna pe inimă: contează. Încă o parte bună la acest acumulator este că nu este drept, e puțin “îndoit” în jos, și în acest fel ridică puțin laptopul. Rezultatul este o răcire mai bună prin distanțierea de masă, birou.

Display-ul este o bijuterie! Întradevăr suportă rezoluția nativă de 1280x720px. În 2 minute maxim te adaptezi la mărimea scrisului. Îl folosesc de aproape 3 luni, și pot să zic că nu am nici cea mai mică problemă cu ochii, să mă chinui să citesc sau să mă apropii. Se vede perfect, și un film, și text, și un joc. Probabil vă întrebați ce rost are un display HD, dacă pe un netbook nu poți vedea un film HD. Ei bine, se poate. Căutați codecul CoreAVC. Dacă aveți nevoie de ajutor lăsați un comentariu și vă explic. Poate fac și un tutorial separat.

Culoarea neagră e una frumoasă ca să zic așa, nu se cunoaște praful, arată bine.

Mufele în general nu sunt largi, adică nu ai riscul să-ți joace o mufă și în timp să se slăbească, pare bine făcut. Plasticul e de calitate, toate suprafețele, cu toate că te poate deranja la un moment dat că sunt folosite cel puțin 7 tipuri de plastic negru.

Difuzoarele se aud destul de tare, nesperat de tare chiar. Bine, să nu ne așteptăm la nu știu ce bass sau ceva de genul, dar poți să vezi lejer un film fără subtitrare și să-l întelegi perfect fără să dai volumul la maxim.

Camera web e mică (fizic), dar se vede foarte bine, chiar și pe semi-întuneric. Fără purici, fără pătrățele, ceea ce denotă un senzor bun. Microfonul încorporat completează foarte bine abilitățile de chat.

Opinii și mai personale

Eu îl folosesc cam la tot ce se poate, ascult muzică, văd filme, mai joc și un joc (mai vechi cei drept)… Dar cel mai important, lucrez pe el. Asta implică Firefox deschis, Skype, Messenger, Chrome, Photoshop, Notepad++, și un VLC. De cele mai multe ori toate în același timp. Și pot să zic că face față cu desăvârșire. Cel mai uimit am fost însa de Photoshop, în care poți lejer să te descurci cu slice-uri, modificări, atât timp cât nu depășești rezoluții de genul 3000x2000px. Lucrez pe el de 3 luni, și încă nu am de ce să mă plâng. Chiar nu am.

În concluzie

Consider că este un best-buy, chiar dacă eu am dat pe el 1009,9 RON, tot vreau să mai iau unul pentru că merită. Are tot ce iți trebuie, atâta timp cât nu ești un gamer. Cei drept, nu face nici cartofi prăjiți și nici clătite. Oricum, nu găsești sub 1200 RON ceva la fel. Marele plusuri sunt display-ul și bateria. Merită!


Title: Review netbook Acer Aspire One 531h
Reviewed by Danaila Iulian Nicu on Dec 3
Rating: 4.5
Summary: După o testare de aproape 3 luni a netbook-ului Acer Aspire One 531h, revin cu un mic review, cât de cât pertinent sper. Știu că nu se mai produce sau vinde în magazine, dar îi poate ajuta pe cei ce vor să cumpere acest netbook second hand.

, ,

RSS Feed

No comments yet.

Ai o parere?

«

»

Caută!

Copyright © ITinfo.ro
Home  |  Despre  |  Contact
Sugestii? contact at ITinfo punct ro